Afbeelding
Foto: Kelly Zuidema Fotografie

Laatbloeier in de sport: “Ik heb er een hoop schik van”

Sport

Tien jaar geleden belandde Jack Lamers in de mensport. Via zijn vrouw had hij al wel het paardenvirus te pakken, met name op het gebied van de fokkerij; zijn schoonvader was namelijk hengstenhouder met vooral NRPS-hengsten. Geen wonder dat de paarden waar de Brabander uiterst succesvol mee is het bloed voeren van ‘Van Mierlo-hengsten’.

De interesse voor de fokkerij kreeg Jack als vanzelf mee toen hij zijn vrouw had leren kennen. “Ik zat ook wel eens óp het paard, en ging mee met de lessen en de wedstrijden van onze dochter, die heel actief was in de springsport. Toen zij lichamelijke klachten kreeg en overstapte op het mennen met pony’s, leek me dat ook wel wat. Tien jaar geleden begon ik met een brave B-pony, later met een grotere maat. Spelenderwijs pakte ik af en toe de in het bos opgestelde hindernissen mee. En dat vond ik machtig!”

De smaak te pakken

In 2017 reed Jack zijn eerste wedstrijd, in Bocholt, en daarin eindigde hij meteen als tweede met Engo. “Ik werd best fanatiek, en er kwam een betere pony; we lieten deze Lance, uit de stam van de bekende NRPS-hengst El Beauty, betuigen; en met hem heb ik enorm veel gewonnen, waardoor ik bekendheid kreeg in de Brabantse (indoor) marathoncompetities.”

Menteam Lamers op de Hippiade met Suus

De NRPS-hengst Lance (v. Leuns Veld’s Xantos uit een moeder van Viva la Bam die op haar beurt weer uit een El Beauty-merrie kwam) bracht Jack veel succes. Na twaalf achtereenvolgende oranje linten liep dit talentje een klap op van een andere pony waardoor de sport voor hem einde verhaal was, iets waar Jack kapot van was. Maar er kwam een opvolger. Deze nu 7-jarige Suus heeft haar kwaliteiten niet van een vreemde, Lance is namelijk haar vader! Met Suus voerde Jack maar liefst 17 keer de ereronde aan. Vorig jaar won hij het DK Zuid indoor marathon en een keer het DK vaardigheid met haar.

Nooit opgeven

Met Suus, die een stokmaat heeft van 1.56m, start Jack inmiddels bij de paarden. Bij de pony’s rijdt hij met de één jaar jongere, driekwart zus van Suus, genaamd Isa. “Zij lijkt uiterlijk totaal niet op Suus; ze is bruin en veel kleiner. Wat de twee pony’s gemeen hebben, is hun wil om te werken, hun super achterbeen en het feit dat ze los in het lijf zijn. Ze laten zich heel goed sturen en willen altijd maar gáán. Ik denk dat dat wel de inbreng van het (anglo-)arabisch bloed is. Ze geven nooit op!”

Voordeel van dressuur

Menteam Lamers in Panningen met Isa (Foto: Photography Vanessa Elst)

Ook met Isa grossiert Jack in de oranje linten. Dit jaar was er al winst in Panningen en ook de allerlaatste wedstrijd vorig weekend was de combinatie Jack-Isa niet te kloppen. “Ik ben gek op de snelheid van de marathons en vaardigheidsparcoursen, maar dressuur rijden doe ik ook, al is het maar om de souplesse en nageeflijkheid te verbeteren. Daar heb ik namelijk profijt van in de wendingen en worden de resultaten nog beter.”

Voor de lol

Af en toe neemt Jack een span Appaloosa Shetlanders mee. “Ons eerste kleinkind is nu een jaar en negen maanden; dan doe je zo’n pony niet meer weg natuurlijk. Op de markt werd een spangenootje gekocht en die blijken precies bij elkaar te passen. Een indoor marathon in Geldrop resulteerde een ‘wedstrijdje voor de lol’ in een overwinning. “Ik vind het spelletje gewoon geweldig en heb een hoop schik van het mennen en de pony’s!”, besluit Jack. (CD)

Foto boven: Kelly Zuidema Fotografie

Afbeelding
Afbeelding