Afbeelding

Richard van der Steeg zoekt een groom: “Je moet van gezelligheid houden”

Sport

Bij Richard van der Steeg en Lonneke Verhoeven huist een aardig koppeltje paarden. Hun twee Welshjes lopen in het span en dienen als leerpony’s voor de kleinkinderen. Daarnaast wordt hun momenteel drachtige 16-jarige Mecklenburger-merrie door Lonneke gestart in de klasse Z-dressuur. Richards paard is een 14-jarige ruin, een in Duitsland gefokte Moritzberger. Hij ment ermee in de klasse L (SWM) en M (vaardigheid en dressuur) en rijdt hem recreatief onder het zadel.

Naast dat hij zelf actief ment, zet Richard zich ook in op bestuurlijk en organisatorisch vlak. Hij vertegenwoordigt de FEI als steward op zo’n vier menwedstrijden per jaar en is lid en vrijwilliger van menvereniging De Postkoets in Berkel Enschot. Paardenwelzijn vindt hij belangrijk. “De bewustwording op dat gebied is er steeds meer. Het gaat de goede kant op, maar er kan nog wel wat gebeuren”, stelt hij. Lonneke besteedt ook aardig wat tijd aan de sport; zij is op dressuurwedstrijden onder de man te vinden als jurylid.

SWM-wedstrijden

Terug naar zijn eigen sportieve ambities. “Ik probeer vier of vijf keer per jaar deel te nemen aan een SWM-wedstrijd. Dit jaar staan op de agenda : Heukelom, Kronenberg, Schijndel en Gilze en Tilburg. We kochten de ruin Elia P zo’n acht jaar geleden bij een stoeterij in de regio Dresden. Hij is een Moritzburger, een wat zwaarder ras dat toch pit genoeg heeft om een marathon fijn door te kunnen lopen.”

Groom is onmisbaar

Voor het komende seizoen is Richard op zoek naar een wedstrijdgroom. “Een groom is onmisbaar; zonder groom ben je nergens als menner! Mijn vaste groom heeft inmiddels een gezin en daardoor weinig tijd en de groom die vorig seizoen meeging, heeft het dit jaar te druk. Een paardenliefhebber/ster die af en toe een heel weekend met ons mee kan gaan, zou perfect zijn. Een vaste groom voor de SWM-wedstrijden is het belangrijkste. Lonneke kan af en toe wel inspringen bij de vaardigheid en de dressuurwedstrijden, maar niet bij de SWM. Ik zoek bij voorkeur iemand in de buurt van Waalwijk/Sprang-Capelle, zodat hij of zij ook af en toe mee kan trainen.”

Klik tussen menner en groom

Belangrijke eigenschappen van een groom: betrouwbaar en stressbestendig zijn, een beetje lef hebben en een goede conditie. “Een goede klik tussen menner en groom is ook noodzakelijk; de menner moet 100% op zijn groom kunnen vertrouwen. Ja, misschien nog wel het meest belangrijk: je moet van gezelligheid houden! We zijn toch een heel weekend op pad voor zo’n wedstrijd. Heb je geen ervaring met paarden, dan is dat niet zo’n punt, maar je moet er wel iets over willen leren en niet bang zijn voor vieze handen.”

Wil je eens op pad met Richard? Stuur maar een mailtje naar lonneke-en-richard@kpnmail.nl!

Afbeelding
Afbeelding