Afbeelding

Jetske Broos: “Ees (75) en ik vormen een superteam”

Sport

Ze was en is een echt paardenmeisje, Jetske Broos. Toen ze zes jaar was begon ze met lessen op de plaatselijke ponyclub; op haar twaalfde werd ze te groot voor de pony’s en stapte ze over op paarden. De eigenaresse (Hiltje) van verzorgpony Huub mende met hem en zo kwam het dat Jetske al op haar veertiende het menbewijs haalde.

“Het was natuurlijk heel wijs van zijn eigenaresse dat ze me het menbewijs liet behalen. Haar argument luidde: ‘Dan weet ik tenminste dat je je redt met paard en wagen’. Ik maakte vele ritjes met Huub in het bos, en ik nam hem ook mee naar de club. Het mennen werd allemaal wat fanatieker; ik kocht hem in 2021. Ook ging ik groomen bij clubgenoot Ees en zijn Haflinger Lizzy.”

Uitgebreid paardenbestand


Toen Jetske bijna 17 was, kocht ze haar eerste eigen paard Elvira, een draver x Fries, en een jaar later kocht ze samen met Ees een Haflinger, dit werd uiteindelijk haar eerste wedstrijdpaard Surprise. Nu, zo’n zeven jaar later, is ze de trotse eigenaresse van maar liefst vier paarden. Jetske verdeelt haar tijd tussen haar paarden en een baan van 24 uur op een accountantskantoor. Daarnaast helpt ze mensen die hun paard willen laten beleren/betuigen of die even niet verder komen met hun paard.

Net opa en kleindochter


Jetske rijdt haar paarden ook onder het zadel, maar liever zit ze op de bok. Het leuke van mennen is ook dat je het gezellig samen doet, zeker als je tweespan ment. Met Ees men ik al zo lang samen; we kunnen lezen en schrijven met elkaar. Er is vijftig jaar leeftijdsverschil - Ees is 75 en ik 24 – maar we zijn echte vrienden en ik kan altijd bij hem terecht. We zijn een superteam: hij met zijn ervaring en nuchtere verstand, ik met mijn kennis van bijvoorbeeld training, voermanagement en graslandbeheer, die ik opdeed tijdens mijn opleiding Hippische bedrijfskunde in Dronten.”

Van enkelspan tot klavertje 3


De 25-jarige senior Huub loopt nog altijd enthousiast voor de wagen; ik span hem graag in naast Surprise of rijd klavertje 3, met ook nog Lizzy erbij.” Wedstrijden rijden doet de 24-jarige Jetske graag, samen met Ees natuurlijk. “Net als vorig jaar doen we dit jaar weer mee aan de marathoncompetitie hier in het noorden, de zomermarathon. Vaak doen er wel vijftig spannen mee aan deze gecombineerde marathon + vaardigheid. Samen overleggen we over de te rijden lijnen in de marathon. Ees zegt altijd: ‘Zonder Jetske geen marathon!’ In april gaat de competitie weer van start in Noordwolde; de tweede wordt een thuiswedstrijd, in Oenkerk.” 

Hippiade


Maar dressuur rijden hoort er zeker ook bij. “Ik ben degene die de paarden dressuurmatig bijhoudt; Ees is niet zo van de dressuur.” Inmiddels staat het buitenseizoen voor de deur. Jetske heeft haar zinnen gezet op deelname aan de Hippiade. Vorig jaar was dat een hele belevenis. Met Surprise had ik me geselecteerd voor de klasse L vaardigheid; met Femke stond de klasse B dressuur op het programma.”

Vierspan

Een grote droom van Jetske is het rijden met een eigen vierspan. “Ees en ik zijn rustig bezig met het betuigen van Happy, die dit jaar vier is geworden. Maar om in het vierspan te kunnen, moet ze eerst sterker worden. Dus we moeten nog even geduld hebben ...” (cd)

Bron: MenSport & Showpaard, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding